Boksen 

 

Boksen is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan.

Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een Knock-Out. Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is evenveel nodig als pure snelheid om een tegenstander zowel snel en hard te kunnen raken. Naast het traditionele mannen boksen worden er ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.

Kickboksen (Muay Thai)

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het muay thai.

Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het  muay thai anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het scoren van punten, terwijl je bij muay thai iemand zo hard mogelijk wil raken. Elleboogstoten  zijn in het kickboksen niet toegestaan, terwijl dit  bij de traditionele vorm muay thai (Thaiboksen), er juist bij hoort. 

Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Het kickboksen is opgedeeld in een vijftal klassen, te weten:

  1. J-klasse (Jeugd)
  2. N-klasse (nieuwelingen)
  3. C-klasse
  4. B-klasse
  5. A-klasse

Na drie gewonnen N-partijen wordt men bevorderd naar de C-klasse, na 6 gewonnen C-partijen naar de B-klasse en na acht gewonnen B-partijen naar de A-klasse. Vroeger mocht er bij jeugdpartijen naar het hoofd worden geslagen en geschopt. dit is tegenwoordig niet meer toegestaan tot het bereiken van het 18e levensjaar. Dit om hoofdletsel te voorkomen bij jeugdigen. 

Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op thaiboxing dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.

M.M.A 

Mixed martial arts

 

Mixed martial arts, meestal afgekort tot MMA, (en betekent in het Engels : gemengde gevecht kunsten) is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, muay thai, boksen en jiu jitsu etc . Deze combinaties hebben als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

In wedstrijd vorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in het MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Zoals trappen naar de knie en naar het kruis. vingers in de ogen, bijten haren trekken etc.  Per MMA bond verschilt de lijst met onregelmentaire  technieken op bepaalde punten. zoals tijdens het grondgevecht stoten naar het hoofd en of staande knieen  naar het hoofd. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

Er zijn diverse varianten van Mixed Martial Arts en verschillende organisaties, ieder met zijn eigen kenmerken en regels, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo (Braziliaans Mixed Martial Arts) en cage fight (kooigevecht).

Jeugdles

De Jeugd lessen bij Gym de Leeuw bestaat merendeel uit bewegen en plezier.

Je kunt hieraan meedoen vanaf 6 t/m 12 jaar.  De lessen worden afgewisseld met sport en spel ,conditie en techniek.  Dit betekent op een leuke en verantwoorde manier in beweging blijven, wat gezond is voor het lichaam en de geest. De deelnemers ontwikkelen meer zelfvertrouwen en weerbaarheid.  We willen de jeugd stimuleren om meer te bewegen.  Kom gauw langs voor een kijkje of doe mee!

De Leeuw beschikt over een Rijkskeurmerk, welke garant staat voor een veilig pedagogisch leerklimaat en tegen grensoverschrijdend gedrag.

Eskrima- Kali Arnis

 

Eskrima

Het Doce Pares is een organisatie van de traditionele Filipijnse krijgskunst Bekend als Eskrima of Kali Arnis.
Er wordt in het Eskrima veel getraind met open hand (pangamut), mes, mes en stok, dubbel stok etc. De aspecten hiervan zijn de continue door vloeiende bewegingen. ook worden er veel unieke drills getraind die het reactie vermogen, en hand, oog coördinatie op de proef zullen stellen en verbeteren. het Eskrima is ontstaan rond 1500. Lapu Lapu gebruikte het Eskrima bij de slag van Mactan in 1920,waar hij met zijn aanhangers de Spanjaarden versloeg die het eiland wilden innemen.
Doce Pares historie is dan ook te danken aan lapu lapu. na het verslaan van de Spanjaarden, ontstond er een hoge populariteit in het beoefenen van het eskrima in Cebu (eiland) de tweede grootste stad van de Filippijnen. In 1932 kwamen de meest bekende eskrimador meesters samen, grotendeels van Cebu.      Het originele eskrima doce pares werd als besloten gemeenschap gepromoot . De naam Doce Pares is afkomstig van de Spaanse invloed op de Filippijnen en betekent “twaalf paar,” verwijzend naar de twaalf basis slagen en twaalf basis verdedigingen van het Eskrima.  Een andere uitleg is dat er twaalf originele Meesters van de Club Doce pares eskrima waren.  In ieder geval, er zijn veel senior instructeurs en grootmeesters die behoren tot de tweede generatie Doce Pares.  Eskrimadors leven nog steeds en geven les in hun eigen interpretatie van de stijl Doce Pares Eskrima

 

Enkele bekende film beroemdheden van het Kali Arnis (Eskrima) zijn:

 

Bruce Lee

Steven Seagel

Matt Damon